Enkel kålpudding.

Har fått önskemål om kålpudding av min sambos polare Peter då det var hans favorätt när han var 15 år, men som han inte ätit sedan dess. Så här kommer mitt recept på kålpudding, en enkel variant utan massa krussiduller.
Grunden till såsen förbereds under tiden du lagar kålpuddingen, så smidigt och såsen blir riktigt god!
Jag har valt att ta bort sirapen som man annars brukar ringla på rätt rikligt av på vitkålen, ersätter detta med pyttelite honung istället.
 
 
Kålpudding med gräddsås:
•500 g köttfärs (blandfärs)
•300-350 g vitkål
•1 msk lökpulver
•1 tsk honung
•0,5 liter vatten
•1 tärning grönsaksbuljong
•1 msk oxfond
•1,5 dl grädde
•salt och peppar
•potatismjöl
 
Sätt ugnen på 200°c. Värm vattnet i en kastrull och lös upp buljongtärningen och tillsätt fonden. Hacka vitkålen och stek i smör, ringla över honungen och lite salt. Blanda köttfärsen med lökpulver och lite salt och peppar. Lägg i ca 2/3 av vitkålen och blanda samman med köttfärsen. Forma köttfärsblandningen i en ugnsäker form, lägg resten av vitkålen ovanpå och häll buljongen runt om. Ställ in i mitten av ugnen i 20 min.
Ta sedan ut formen och sila av buljongen ner i en kastrull, var försiktig så inte hela kålpuddingen åker med.
Ställ tillbaka kålpuddingen i ugnen i ca 10 minuter medans du gör klart såsen.
Koka ner buljongen i ca 5 minuter för att förstärka smakerna och tillsätt sedan grädden. Koka ytterligare nån minut och red sedan med potatismjöl blandat i lite kallt vatten till önskad tjocklek.
 
 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: